Het kabinet Trump-I: dit zijn de eerste namen die Amerika weer groot moeten maken

De aanstaande president van de Verenigde Staten Donald Trump heeft nog heel wat posten te vullen in de komende weken om zijn presidentschap vorm te geven.

De geruchtenmachine draait uiteraard overuren. Een aantal namen worden inmiddels volop genoemd maar Trump heeft tot nu toe nog slechts vijf definitieve benoemingen gedaan. Hier wat we op dit moment weten:


Reince Priebus, stafchef

Donald Trump en Reince Priebus in uitgelaten stemming tijdens verkiezingsavond in New York. Foto: Getty Images.

Obama’s tegenhangers: Rahm Emanuel, Pete Rouse, Bill Daley, Jack Lew, Denis McDonough (huidig)

Verantwoordelijkheden: leiding geven aan het ‘Executive Office’ en dienen als de rechterhand van de president.

Priebus’ huidige baan: Voorzitter van het Republikeinse Nationale Comité

Biografie: Priebus (44) behaalde een rechtendiploma van de University of Miami in 1998. Hij werkte zich omhoog in de rangen van de Republikeinse partij en schopte het in 2007 tot voorzitter in de staat Wisconsin om in 2011 de landelijke voorzitter te worden. Priebus hielp om de carrière van Huis van Afgevaardigden-spreker en mede-Wisconsin alumnus Paul Ryan te lanceren. Ook gouverneur van Wisconsin Scott Walker raakte bekender dankzij Priebus, die getrouwd is met Sally en twee kinderen heeft.

Reacties: De benoeming van Priebus zal de gevestigde orde binnen de Republikeinse partij geruststellen, aangezien hij al lang onderdeel is van de gelederen. Maar het is de vraag of hij de aangewezen man is om, zoals Trump-aanhangers eisen, ‘het moeras droog te leggen‘ en de Washington-clique te breken.


Steve Bannon, hoofd strateeg

Steve Bannon in de Trump Tower in New York. Foto: AP Photo/ Evan Vucci

Obama’s tegenhanger: Valerie Jarrett

Verantwoordelijkheden: Belangrijkste adviseur voor de president en vormgever van de politieke strategie van de regering.

Bannons huidige werk: directeur van de rechtse nieuwssite Breitbart News en CEO annex strateeg van de Trump-campagne in de laatste maanden.

Biografie: Bannon is een alumnus van de prestigieuze Harvard Business School en zette die kennis in om een fortuin te vergaren als bankier bij Goldman Sachs – maar nog meer als film- en tv-producer. Breitbart News, de extreemrechtse nieuwswebsite met venijnige opiniestukken, staat sinds 2011 onder zijn leiding. Thema’s waarmee de beruchte site zich profileert zijn nationalisme en blanke superioriteit, in het bijzonder op terreinen als immigratie en handel.

De moeder van Bannons twee 21-jarige dochters beschuldigde hem van huiselijk geweld en antisemitische opmerkingen tijdens hun scheiding in 1996. Hij ontkende en de aantijgingen werden uiteindelijk ingetrokken.

Reacties: stormachtig, zo kan de reactie op Bannons benoeming nog het best omschreven worden. Critici wijzen op de racistische en sexistische retoriek die onder Bannons leiderschap op Breitbart News verscheen.


Sen. Jeff Sessions, hoofdaanklager (afhankelijk van goedkeuring Senaat)

Jeff Sessions spreekt op de Republikeinse Nationale Conventie in juli. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

Obama’s tegenhanger: Mark Filip, Eric Holder, Loretta Lynch (huidig)

Verantwoordelijkheden: fungeren als ‘s lands belangrijkste en krachtigste officier van justitie, de VS vertegenwoordigen in rechtszaken en de regering voorzien van formele en informele adviezen.

Sessions’ huidige baan: senator voor Alabama

Biografie: Sessions volledige naam luidt – heel chique – Jefferson Beauregard III. Hij is 69 en geboren en getogen in Alabama. Ook zijn studie deed hij in die staat, met een diploma rechten (1973). Als vrijwilliger diende hij dertien jaar in het leger. Zijn staat van dienst in de het justitieapparaat van de VS is indrukwekkend: in 1981 federaal aanklager, in 1994 hoofdofficier van justitie in Alabama en senator vanaf 1996. Zijn vrouw en Sessions hebben drie kinderen en tien kleinkinderen.

Reactions: Oude beschuldigingen van racisme staken weer de kop op toen Sessions in de running bleek te zijn. In 1986 zou Sessions de National Association for the Advancement of Colored People en de American Civil Liberties Union betiteld hebben als ‘on-Amerikaans’. De hooggeplaatste Democraat Chuck Schumer zegt dat hij ‘zeer bezorgd‘ is over hoe Sessions met burgerrechten omspringt. Republikeinse senatoren steunen de benoeming echter – benodigd voor inauguratie.


Lt. Gen. Michael Flynn, nationaal veiligheidsadviseur

Donald Trump en Michael Flynn. Foto: John Locher/AP Photo

Obama’s tegenhanger: James Jones, Thomas Donilon, Susan Rice (huidig)

Verantwoordelijkheden: De president elke dag een veiligheidsbriefing voorschotelen, het buitenlandbeleid, veiligheidsdiensten en militaire zaken mede-coördineren

Flynn’s eerdere werk: directeur van het overheidsorgaan Defense Intelligence Agency

Biografie: Flynn is een militair in hart en nieren. Al sinds 1981 dient hij in het Amerikaanse leger, meteen nadat hij afstudeerde in Rhode Island. Zijn klim door de gelederen is soepel verlopen en hij leidde uiteindelijk de enigszins geheimzinnige Defense Intelligence Agency, sinds 2012. Hoewel hij lid was van de Democratische partij, ontpopte Flynn zich als een vroege aanhanger van Trump en hij bood de toenmalige kandidaat advies over militaire en buitenlandse zaken.

Reacties: Flynn is beschuldigd van anti-islamitische ideeën, zijn twijfelachtige zakenrelaties met de autoritaire Turkse president Recep Tayyip Erdogan, buitengewoon positieve meningen over Rusland en het promoten van samenzweringstheorieën tijdens de campagne. Als een directeur van het DIA stond hij bekend als een havik en zou hij wegens te oorlogszuchtige ideeën ontslagen zijn.


Rep. Mike Pompeo, CIA-directeur (afhankelijk van goedkeuring Senaat)

Kansas Rep. Mike Pompeo. Foto: Thomson Reuters

Obama’s tegenhangers: Leon Panetta, David Petraeus, John Brennan (huidig)

Verantwoordelijkheid: Leiding geven aan de immense geheime dienst: Central Intellegence Agency.

Pompeo’s huidige baan: Afgevaardigde voor de staat Kansas.

Biografie: Net als Flynn begon de 52-jarige Pompeo zijn carrière in het leger. Met vlag en wimpel slaagde hij voor de militaire elite-academie West Point in 1986 en diende als cavalerie-officier in het leger. Na zijn dienstjaren keerde Pompeo terug naar de studiebanken, dit keer in Harvard. Vanuit Kansas overzag hij later bedrijven die leveren aan de luchtvaart en olie-industrie.

Pompeo identificeert zichzelf de Tea Party en zit voor Kansas sinds 2011 in het Huis van Afgevaardigden. Dat Trump hem voor de CIA wil, zegt veel, want Pompeo steunde eigenlijk Marco Rubio voor de Republikeinse nominatie.

Reacties: Meerdere Republikeinen prijzen Pompeo’s strakke aanpak en directe manier van werken en vertrouwen op zijn kwaliteiten om de CIA te leiden, maar hij is ook bekritiseerd vanwege anti-islamitische opmerkingen.


Gov. Nikki Haley, VN-ambassadeur (afhankelijk van goedkeuring Senaat)

Nikki Haley. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Obama’s tegenhangers: Susan Rice, Rosemary DiCarlo, Samantha Power (current)

Verantwoordelijkheid: Belangen van de VS verdedigen in de Verenigde Naties.

Haley’s huidige baan: Gouverneur van South Carolina

Biografie: De ouders van Haley kwamen uit India en streken neer in South Carolina, waar Haley studeerde aan Clemson University. Ze is accountant en werkte in het modebedrijf van haar moeder om het te laten uitgroeien tot een onderneming met een miljoenenomzet. Na een periode als Afgevaardigde voor South Carolina werd ze de eerste vrouwelijke gouverneur van de staat in 2010.

Reacties: Meerdere diplomaten bekritiseerden Haley voor haar gebrek aan internationale ervaring en het feit dat ze nog nooit een positie heeft gehad in de federale regering. Democratische senatoren beloven dat ze een ‘grondig’ sollicitatiegesprek zal krijgen, maar ook eerlijke beoordelingen.


Betsy DeVos, minister van Onderwijs (afhankelijk van goedkeuring Senaat)

Donald Trump en Betsy DeVos poseren op Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster, File

Obama’s tegenhangers: Arne Duncan, John King, Jr. (huidig)

Verantwoordelijkheden: hoofd van het ministerie van Onderwijs.

DeVos’ huidige werk: voorzitter van de stichting American Federation for Children

Biografie: DeVos, die 58 is, heeft zat ervaring op het terrein van ngo’s en onderwijs. Ze was voorzitter van het Kennedy Center for the Performing Arts tussen 2004 en 2010 en leidde een serie eigen goede doelen, samen met haar schatrijke man. Bekendst is wellicht de Windquest Group, die investeert in schone energie en industrie. Sinds 2009 leidt ze de American Federation for Children die overheidsgeld inzet waarmee alle kinderen naar privé-scholen kunnen gaan – de zogenoemde ‘school vouchers’.

Reacties: Voorstanders van ‘school vouchers’ zijn logischerwijs enthousiast over het voorstel om DeVos onderwijs te laten vormgeven. Maar anderen zijn juist tegen, omdat ze van mening zijn dat het programma de publieke scholen verzwakt en privé-scholen financiert met belastinggeld. Onderwijsbonden argumenteren dat DeVos het publieke schoolsysteem niet eens kent omdat haar eigen kinderen naar een privé-school gaan.


Het bericht Het kabinet Trump-I: dit zijn de eerste namen die Amerika weer groot moeten maken verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Het kabinet Trump-I: dit zijn de eerste namen die Amerika weer groot moeten maken
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen