Gaat de Amerikaanse rente volgende maand omhoog? BNP Paribas schat de kans 75%

Economen van de Europese grootbank BNP Paribas schatten de kans 75 procent dat de Federal Reserve (Fed) volgende maand de rente gaat verhogen.

Gisteren had de Federal Open Market Committee (FOMC), het comité van de Fed dat beslist over de rentestanden, een vergadering. Naar verwachting van beleggers werd daar geen besluit genomen over een verhoging van de rente.

Wel zijn er dingen gezegd die sterk wijzen op een renteverhoging aankomende december.

BNP Paribas schrijft in een memo:

De FOMC heeft conform de verwachting het rentetarief ongewijzigd gelaten. De Fed is dichter bij een renteverhoging maar nog steeds data-afhankelijk. De kans op een renteverhoging van 25bp bij de volgende vergadering op 12-13 december is na het statement van vandaag gestegen van 65% naar 75%.

De Fed ziet steeds sterkere redenen voor een renteverhoging maar wacht voor nu nog op “enig verder bewijs dat de economie groeit” richting haar doelstellingen. De toevoeging van “enig” is significant en bevestigt dat we nu dichter bij een renteverhoging zijn dan in september. Ook heeft de Fed tastbaar bewijs voor inflatie die richting de doelstellingen kruipt.

De laatste keer dat de Fed de rente verhoogde was in 2015, het was toen de eerste keer in bijna tien jaar dat dit gebeurde. De rente van de Fed ligt nu tussen de 0,25 en 0,5 procent. Meestal gaat een verhoging met niet meer dan een kwart procentpunt.

Toch hebben dit soort verhogingen een grote impact op de economie omdat vrijwel alles – aandelen, obligaties, vastgoed, valuta – reageert op een veranderende rentestand.

 

Het bericht Gaat de Amerikaanse rente volgende maand omhoog? BNP Paribas schat de kans 75% verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Gaat de Amerikaanse rente volgende maand omhoog? BNP Paribas schat de kans 75%
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen