Dit vertelde Barack Obama op de ochtend van Trumps overwinning aan zijn dochters

Zoals miljoenen Amerikanen had Barack Obama moeite met het uitleggen van de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen, zo blijkt uit een profiel van de Amerikaanse president in de New Yorker.

Obama voerde de afgelopen maanden actief campagne voor Hillary Clinton, en schilderde de Republikein Donald Trump herhaaldelijk af als bekrompen en xenofobisch. Veel van Obama’s nalatenschap als president, hing af van een overwinning van Clinton.

Maar toen Trump de verkiezingen verrassend genoeg won, stelde hij zijn dochters gerust.

“Ik vertel ze dat mensen ingewikkeld in elkaar zitten”, vertelde Obama aan New Yorker-journalist David Remnick.

“Maatschappijen en culturen zitten ingewikkeld in elkaar … Dit is geen wiskunde; dit is biologie en scheikunde. Dit zijn levende organismen, en het is chaotisch. En jouw taak als burger en degelijk mens is om continu te vechten voor het idee dat je vriendelijk, met respect en vol begrip met elkaar moet omgaan.”

“En je moet je anticiperen op dat er momenten komen waarop er oplevingen van bekrompenheid plaatsvinden, die je moet confronteren. Dat kan ook in jezelf zitten, en dat moet je dan overwinnen. En het houdt niet op. Op zo’n moment ga je niet in de foetushouding liggen, of piekeren over het einde der tijden. Je zegt, oké, wat zijn de punten waar ik me op moet richten om weer vooruit te komen.”

Trump en Obama lijken een verzoenende toon aan te hebben geslagen sinds de overwinning van Trump, in ieder geval in het openbaar. De twee ontmoetten elkaar vorige week, en Obama heeft gezegd dat hij Trump zal blijven adviseren gedurende de overdracht van de macht.

Lees hier het volledige profiel in de New Yorker.

Het bericht Dit vertelde Barack Obama op de ochtend van Trumps overwinning aan zijn dochters verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Dit vertelde Barack Obama op de ochtend van Trumps overwinning aan zijn dochters
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen