Deze grafiek laat zien: Trump heeft de verkiezingen niet gewonnen, Clinton heeft ze verloren

Vastgoedmiljardair, tv-persoonlijkheid en haar-icoon Donald Trump is de opvolger van Barack Obama als president van de Verenigde Staten. Zoveel is zeker.

Maar heeft Trump de verkiezingen gewonnen of heeft Hillary ze verloren?

Zo’n 129 miljoen Amerikanen hebben dinsdag hun stem uitgebracht tijdens de presidentsverkiezingen, op een totaal van 231 miljoen kiesgerechtigden. Daarmee komt het opkomstpercentage waarschijnlijk uit op net iets meer dan 55 procent.

Dat zou de laagste opkomst betekenen sinds de verkiezingen in 2004, tussen George W. Bush en John Kerry. Een onverwacht resultaat, aangezien meer Amerikanen dan ooit tevoren zich hebben geregistreerd om te mogen stemmen. Ook waren Clinton en Trump voortdurend in het nieuws.

Een blik op de voorlopige uitslag (92 procent van de stemmen zijn geteld) leert dat de lage opkomst vooral de kansen van Hillary Clinton heeft geschaad.

Donald Trump eindigt met ongeveer evenveel stemmen als Mitt Romney vier jaar geleden. Maar Hillary Clinton komt bij lange na niet in de buurt van de aantallen van Barack Obama destijds.

“undefined”==typeof window.datawrapper&&(window.datawrapper={}),window.datawrapper[“xNayM”]={},window.datawrapper[“xNayM”].embedDeltas={“100″:608,”200″:581,”300″:527,”400″:527,”500″:527,”600″:500,”700″:500,”800″:500,”900″:500,”1000”:500},window.datawrapper[“xNayM”].iframe=document.getElementById(“datawrapper-chart-xNayM”),window.datawrapper[“xNayM”].iframe.style.height=window.datawrapper[“xNayM”].embedDeltas[Math.min(1e3,Math.max(100*Math.floor(window.datawrapper[“xNayM”].iframe.offsetWidth/100),100))]+”px”,window.addEventListener(“message”,function(a){if(“undefined”!=typeof a.data[“datawrapper-height”])for(var b in a.data[“datawrapper-height”])”xNayM”==b&&(window.datawrapper[“xNayM”].iframe.style.height=a.data[“datawrapper-height”][b]+”px”)});

Kortom: te veel Democratische kiezers bleven dit jaar thuis, met name Afro-Amerikanen, latino’s en jongeren. En dat is Clinton wel degelijk aan te rekenen. Ze wist uiteindelijk niet dezelfde snaar te raken als Obama bij groepen kiezers die ze nodig had om in het Witte Huis te eindigen.

LEES OOK: De meeste Amerikanen stemden op Hillary Clinton, toch won Donald Trump want het gaat om de kiesmannen

Het bericht Deze grafiek laat zien: Trump heeft de verkiezingen niet gewonnen, Clinton heeft ze verloren verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Deze grafiek laat zien: Trump heeft de verkiezingen niet gewonnen, Clinton heeft ze verloren
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen