De meest vredige en gewelddadige landen in de wereld

Volgens de meest recente editie van het jaarlijkse rapport van het Institute for Economics and Peace (IEP) behoort Nederland tot de meer vredige landen in de wereld, al vallen we net buiten de top 20.

Met een éénentwintigste plaats moet Nederland een aantal westerse landen laten voorgaan, waaronder de nummer één IJsland, maar ook buurlanden Duitsland en België.

Meest opvallend is echter de positie van de Verenigde Staten, dat op plaats 113 van de ranglijst staat. Landen als Botswana, Koeweit, Marokko, Kazachstan, Vietnam, Angola en Burkina Faso worden als veiliger beoordeeld dan de VS.

The Global Peace Index van de IEP combineert de jaarlijkse beoordelingen van vredigheid in 162 landen gebaseerd op 23 verschillende soorten gegevens.

De IEP probeert daarmee een eenvoudige vraag te beantwoorden: Wordt de wereld meer of minder vredig?

Terwijl de meeste vredige landen in de wereld nog vrediger worden – met sommige historische pieken – zakken de minst vredige landen juist steeds verder weg in chaos en oorlog.

Het rapport bevat ook een analyse van de economische impact van wereldwijd geweld. In het afgelopen jaar heeft geweld de wereld naar schatting 13,6 biljoen dollar gekost (13.600 miljard dollar) en dat is ongeveer 13,3 procent van het bij elkaar opgetelde Bruto Nationaal Product van de hele wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van het rapport (en hier is het hele rapport (Engels)):


Europa heeft bijna een monopolie op vrede.

Foto: Acht van de elf landen die “Erg hoog” scoren op vredigheid liggen in Europe. bron Visionofhumanity.org

Landen als Vietnam en Kosovo die tientallen jaren geleden in vreselijke conflicten waren verwikkeld, hebben zich goed hersteld en zijn nu relatief vreedzaam.

Foto: bron Visionofhumanity.org

De VS staat 113e van de 163 landen.

Foto: Het rapport haalt de diplomatieke vorderingen met Cuba en de overeenkomst met Iran aan als vooruitgang van de Amerikaanse vredigheid, terwijl voortdurende conflicten overzee en de vete met Rusland de overall-score drukken. bron Visionofhumanity.org

De minst vredige landen liggen bijna allemaal in Afrika en het Midden-Oosten.

Foto: Buiten het Midden-Oosten en Afrika scoort alleen Rusland “erg laag” op vredigheid met de illegale annexatie van de Krim, de steun aan separatisten in Oekraïne en steun aan het wrede regime van Assad in Syrië.  bron Visionofhumanity.org

Opnieuw staat IJsland bovenaan de lijst van meest vredige landen op aarde.

Foto: Ondanks een leiderschapswisseling na het schandaal rond de Panama Papers, staat het welvarende eiland IJsland opnieuw bovenaan de lijst. bron Bhushan Raj Timla/Shuttershock

Opnieuw sluit Syrië de lijst af.

Foto: Kinderen spelen met water uit een gebarsten waterleiding na een luchtaanval op een door de rebellen gecontroleerd deel van Aleppo zondag. bron REUTERS/Abdalrhman Ismail

Het bericht De meest vredige en gewelddadige landen in de wereld verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: De meest vredige en gewelddadige landen in de wereld
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen