De man die het schone datacenter van Google naar Eemshaven haalde, zou €1,7 miljoen smeergeld hebben betaald

Vol trots stak minister Henk Kamp van Economische Zaken op 23 september 2014 een spade in de grond om de komst van een gloednieuw datacentrum van Google in Eemshaven te vieren.

Maar de komst van het datacentrum, waarvan de opening in december dit jaar staat gepland, zou gepaard zijn gegaan met omkoping.

Vastgoedontwikkelaar Rudy Stroink is door het Openbaar Ministerie gedagvaard op verdenking van het betalen van 1,7 miljoen euro smeergeld, zo meldt Het Financieele Dagblad donderdag op basis van eigen onderzoek.

Stroink zou via zijn bedrijf TCN tussen 2008 en 2010 betalingen hebben gedaan aan Simon Tusha, de man die namens Google onderhandelde over de locatiekeuze van datacentra.

Tusha blijkt volgens het FD eerder dit jaar ook voor de Amerikaanse rechtbank te hebben gestaan. In de procesdocumenten duiken ook vermeende steekpenningen op die hij van TCN zou hebben gekregen. De constructie liep via tussenpersonen en nepbedrijven op de Britse Maagdeneilanden.

De Google-directeur zou volgens de Amerikaanse stukken ook 1,5 miljoen dollar hebben ontvangen voor het toekennen van een datacentrum in het Verenigd Koninkrijk. Hij kan tot vijf jaar cel krijgen in de VS.

Wat betreft de casus Eemshaven meldt vastgoedontwikkelaar Stroink tegenover het FD dat hij niet betrokken is bij “concrete zaken” in Nederland. “Ik zoek het komende weken uit. Als ik meer weet, meld ik me.”

LEES OOK: Zonnepanelen van IKEA: hoe interessant zijn ze?

Het bericht De man die het schone datacenter van Google naar Eemshaven haalde, zou €1,7 miljoen smeergeld hebben betaald verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: De man die het schone datacenter van Google naar Eemshaven haalde, zou €1,7 miljoen smeergeld hebben betaald
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen