‘De energierekening stijgt per 1 januari 2017, maar bedrijven stunten met 1-jarige contracten’

Variabele energieprijzen van stroom en gas stijgen volgend jaar. Mogelijk wordt het interessant om te kijken naar contracten waarbij de prijzen voor één jaar vaststaan, stelt financiële vergelijkingssite Pricewise donderdag.

De energierekening van huishoudens gaat volgend jaar voor het eerst in lange tijd licht omhoog, in plaats van omlaag. Volgens Pricewise zijn mensen met een variabel energiecontract vanaf 1 januari gemiddeld ongeveer 20 euro per jaar meer kwijt. Variabele stroom- en gasprijzen stijgen elk met ongeveer 10 euro.

De site baseert zich op onderzoek onder grote aanbieders als Essent, Eneco en Nuon. Sinds 2014 zakten de energielasten voor Nederlandse huishoudens flink. Een gemiddeld gezin, dat 3500 kilowattuur stroom en 1500 kuub gas verbruikt, ging er sindsdien op de energienota meer dan 200 euro op vooruit, aldus Pricewise.

Door de stijgende gasprijzen gaan de variabele tarieven voor consumenten nu weer wat omhoog.

Eerder deze week meldde het Zeeuwse energiebedrijf Delta al dat de inkoopprijzen van energie voor het eerst sinds jaren weer aan het oplopen zijn. Bij Delta betalen huishoudens met ingang van januari ook iets meer per jaar.

Energiecontract 1 jaar vast

Pricewise merkt verder op dat energiebedrijven in de onderlinge concurrentiestrijd contracten waarbij de prijzen voor 1 jaar vast staan, vaak gebruiken om nieuwe klanten te lokken.

“De 1-jarige vaste contracten zijn voor de meeste energiebedrijven tegenwoordig het visitekaartje op vergelijkingssites. Leveranciers zetten extra in om met scherpe prijzen bovenaan in de rangschikking van een vergelijkingssite te komen en veel nieuwe klanten aan zich te binden. Zelf werven energieleveranciers vaak met 3-jarige contracten”, geeft Pricewise aan.

Vaak is de korting voor 3-jarige contracten waarmee energieleveranciers klanten proberen weg te kapen bij concurrenten, nog groter dan bij 1-jarige contracten. Maar daarbij moeten overstappers die korting wel door drie delen, voor een goede vergelijking met de korting op 1-jarige contracten.

Vergelijkingssites zoals Pricewise krijgen overigens een vergoeding van energieleveranciers per afgesloten contract, en hebben er derhalve belang bij om klanten te laten overstappen. Dit neemt niet weg dat het marketinggeld dat energieleveranciers inzetten voor kortingen, voor consumenten een behoorlijk financieel voordeel kan opleveren.

LEES OOK: Dit kan je leren uit de zaak van de onhandige hypotheekadviseurs bij ABN Amro

Het bericht ‘De energierekening stijgt per 1 januari 2017, maar bedrijven stunten met 1-jarige contracten’ verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: ‘De energierekening stijgt per 1 januari 2017, maar bedrijven stunten met 1-jarige contracten’
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen