Beurzen hebben goede hoop op een deal bij OPEC, kleine winsten in Europa

De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met winst geopend. In de markt wordt uitgekeken naar enkele belangrijke economische publicaties en wordt gewacht op de uitkomsten van het OPEC-overleg in Wenen later op de dag. Voorafgaand aan die top klonken woensdagochtend optimistische geluiden over de kans op een deal.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 09.45 uur 0,5 procent in de plus op 454,68 punten. De MidKap stond nagenoeg onveranderd op 652,36 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,4 tot 0,6 procent omhoog.

Het kartel van olie-exporteurs probeert woensdag eindelijk een deal te bereiken over een beperking van de olieproductie, in een poging de olieprijs te stimuleren. Eerder dit jaar werd daarover wel een principe-akkoord bereikt, maar tot definitieve overeenstemming is het nog altijd niet gekomen.

Olieprijzen omhoog

De olieprijzen gingen woensdagochtend stevig omhoog, nadat direct betrokkenen aangaven goede hoop te hebben op een akkoord. Amerikaanse olie werd 3,1 procent duurder bij 46,65 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie liep ook met ruim 3 procent op, tot 47,89 dollar.

De AEX werd aangevoerd door oliebedrijf Shell en maritiem dienstverlener SBM Offshore, die bijna 2 procent meer waard werden. Staalconcern ArcelorMittal stond onderaan de lijst met 25 hoofdfondsen, met een verlies van 1,5 procent.

Bij de kleine bedrijven kreeg Heijmans er 6 procent bij. Het geplaagde bouwbedrijf gaat aan de slag met een nieuwbouwproject in Amsterdam en strijkt daarbij een aanneemsom van 32 miljoen euro op.

RBS zakt voor stresstest

In Londen leverde Royal Bank of Scotland bijna 3 procent in. De bank, die nog altijd grotendeels in handen is van de Britse overheid, zakte voor de jaarlijkse stresstest voor de Britse bankensector en moet miljarden extra kapitaal ophalen.

In Frankfurt kreeg Rocket Internet er ruim 1 procent bij. De start-upinvesteerder meldde aantrekkende verkopen bij dochterondernemingen als HelloFresh. Die konden niet voorkomen dat het verlies van de onderneming stevig opliep in de afgelopen maanden.

De euro werd voor 1,0640 dollar verhandeld, tegen 1,0615 dollar bij het sot van de Europese beurzen op dinsdag.

Het bericht Beurzen hebben goede hoop op een deal bij OPEC, kleine winsten in Europa verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Beurzen hebben goede hoop op een deal bij OPEC, kleine winsten in Europa
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen