18 dingen die je kunt doen om zo comfortabel mogelijk te vliegen

Reizen naar verre bestemmingen kan heel opwindend zijn, maar de reis er naartoe is vaak allesbehalve dat.

Zelfs voor de meest ervaren reizigers kunnen lange vluchten pittig zijn. Gelukkig zijn er wel wat kleine dingen die je kunt doen om je vlucht wat korter te laten lijken.

Bekijk de 18 tips hieronder om je comfortabeler te voelen tijdens je volgende reis.

 

voedsel-kiezen

Uit onderzoek blijkt dat voedsel met veel koolhydraten zoals spaghetti, volkorenbrood en havermout het makkelijker maakt om met een jetlag om te gaan.

Volgens het onderzoek maken hoge insulineniveaus het makkelijker om van het ene slaap-en-eet-schema over te stappen naar het andere. Koolhydraatrijke voeding helpt om insuline af te scheiden en daardoor is het waarschijnlijk behulpzaam bij het voorkomen (of minimaliseren) van een jetlag.

neem-snacks-mee

Honger hebben op de grond is al vervelend genoeg, maar daar kan je in elk geval even ergens heenlopen voor een snack. Honger in een vliegtuig betekent of dat je eraan toegeeft en voor belachelijk hoge prijzen snacks aan boord koopt of gewoon maar zit te wachten tot de volgende maaltijd wordt geserveerd – als er tenminste maaltijden worden geserveerd.

Het beste dat je kan doen is zelf eiwitrijke snacks meenemen, zodat je maag langer vol aanvoelt. Denk daarbij aan noten, crackers met pindakaas, kaas, yoghurt of zelfs eiwitrepen.

prop-jezelf-niet-vol

Volgens Web MD verloopt de spijsvertering in de lucht moeilijker, dus ondanks dat het ok is om te eten is het geen goed idee om jezelf vol te proppen. Eigenlijk kan je, afhankelijk van hoe lang je vlucht is, misschien een echte maaltijd nemen voor je aan boord gaat en in het vliegtuig zelf alleen snacks nemen. Als je ervoor kiest om aan boord te eten hou dan in gedachten dat warm eten makkelijker te verteren is dan koud eten.

blijf-drinken

Hoewel er geen heilig verklaarde hoeveelheid water is die je moet drinken tijdens een vlucht, raden gezondheidsexperts over het algemeen aan dan je meer moet drinken dan gebruikelijk, omdat je ontzettend uitdroogt van vliegen. Blijf de hele vlucht door drinken; wacht niet tot je dorst hebt met.

geen-koffie

Cafeïne houdt je wakker, laat je verder uitdrogen en maakt je prikkelbaar.

drink-groene-thee

Als er cafeïnevrije groene thee beschikbaar is tijdens je vlucht, dan kan je daar je voordeel mee doen. Over het drankje wordt gezegd dat het helpt een jetlag te voorkomen.

weinig-alcohol

Als jij makkelijker in slaap valt na een glas wijn dan moet je zeker een klein flesje bestellen. Maar hou in gedachten dat hoewel alcohol een kalmeringsmiddel is, het ook als opwekkend middel kan werken tijdens de eerste uren nadat je het gedronken hebt, wat betekent dat alcohol je juist ook wakker kan houden.

Teveel drinken kan tot verschillende problemen leiden zoals uitdroging en duizeligheid. Die zorgen ervoor dat de uitdroging die je toch al ervaart, alleen maar erger wordt en de jetlag waar je waarschijnlijk mee te kampen krijgt ook.

Er is ook kans dat je ziek wordt en niemand wil het grootste deel van een lange vlucht doorbrengen in een krappe (en waarschijnlijk niet al te schone) WC.

losse-kleding

Hoewel een joggingbroek nou ook weer niet je standaard reiskleding hoeft te zijn, is het wel een goed idee om comfortabele loszittende kleding te dragen op een vlucht  — vooral op een lange reis. Voor mannen zou dat een spijkerbroek met een T-shirt kunnen zijn; vrouwen kunnen leggings met een trui proberen.

laagjes

Op lange vluchten kan het van te koud naar oververhit en weer terug naar een koud gevoel gaan. Om je lichaam op een prettige temperatuur te houden is het aan te raden je kleding in laagjes te dragen. Je moet niet alleen een T-shirt dragen en daarbij een dikke winterjas meenemen.

Draag in plaats daarvan een T-shirt met daaroverheen een trui of shirt met lange mouwen en overweeg om daarnaast ook een jas mee te nemen voor het geval dat. Deze 15-in-1 jas is ideaal om zonder gedoe te reizen.

sjaal

Vrouwen zullen dit eerder doen dan mannen, maar een sjaal is voor iedereen behoorlijk handig tijdens een vlucht, omdat het als mode-artikel, laken en zelfs als rugsteun kan dienen. Zelfs reisexperts zweren erbij.

nekkussen

Een nekkussen Dit is zeker niet het allerhipste reisartikel, maar je nek zal je dankbaar zijn. Bovendien is het sowieso goed voor je algehele welzijn als je je fysiek goed voelt en helpt het je waarschijnlijk om in slaap te vallen.

rugsteun

Hoewel de tijd dat vliegtuigstoelen werden ontworpen met een bocht erin achter ons ligt, doet de C-vorm niks voor de menselijke ruggegraat die er meer als een S uitziet en daardoor krijgen passagiers een pijnlijke rug en nek. Een kussen, laken of trui achter je onderrug leggen helpt je rug in zijn natuurlijke vorm te houden.

koptelefoon

Het steeds aanwezige gebrom van de vliegtuigmotor (en achtergrondgeluid in het algemeen) kan stress veroorzaken. Geluiddempende koptelefoons of oordopjes houdt niet alleen het achtergrondgebrom tegen, maar ook alle andere geluiden die je wakker kunnen houden, zoals huilende baby’s en stewardessen die een maaltijd serveren.

oogmasker
Het is misschien niet erg flatteus, maar licht tegenhouden helpt tegen een jetlag omdat licht je bioritme beïnvloedt. Het bereidt je ook mentaal voor op slaap en weerhoudt je van vroeg wakker worden voor het ontbijt op lange vluchten.
stoelgym

Als je compressiesokken wat overdreven vindt, kan je wat oefeningen in je stoel doen om hetzelfde effect te bereiken. Vliegmaatschappijen als Qantas en Virgin bevelen oefeningen aan en volgens Qantas moet je die ongeveer drie tot vier minuten per uur doen.

Eén van de oefeningen is je voeten een paar centimeter optillen van de grond en ze dan ronddraaien in cirkels, een ander is je hakken op de grond houden en je tenen zover mogelijk naar je jezelf toe omhoog trekken en vervolgens juist je tenen op de grond houden en je hakken zo hoog mogelijk optrekken. Verder kan je je schouders zowel voor- als achterwaarts ronddraaien.

stoel-bij-raam

Een stoel bij het raam geeft je niet alleen een prettige en stevige muur om je hoofd tegenaan te laten rusten voor een comfortabel tukje. Het zorgt er ook voor dat je niet gestoord wordt door voorbijkomende drankwagentjes en dat je alleen hoeft op te staan als jijzelf naar de WC moet.

stoel-bij-vleugels
Veel experts stellen dat je op de stoelen bij de vleugels minder turbulentie ervaart, omdat ze zich dichter bij het zwaartepunt van het vliegtuig bevinden.In noodgevallen zijn goed gestrikte schoenen het veiligst. Er kan brand ontstaan, of je kan met brokstukken en glasscherven te maken krijgen. Goede schoenen helpen je ook om je sneller voort te bewegen als het nodig is.

AUTEURS: Mike Nudelman, Sarah Schmalbruch en Sophie-Clair Hoeller

Het bericht 18 dingen die je kunt doen om zo comfortabel mogelijk te vliegen verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: 18 dingen die je kunt doen om zo comfortabel mogelijk te vliegen
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen