Zo ziet de Amerikaanse verkiezingskaart eruit als alleen mannen stemmen

Hillary Clinton loopt uit op Donald Trump nadat hij in opspraak is geraakt door vrouwonvriendelijke uitspraken die hij deed in 2005. Volgens een peiling van NBC en The Wall Street Journal bedraagt het gat tussen Clinton en Trump inmiddels 14 procentpunten.

Dat Clinton aan de winnende hand is, komt niet door het mannelijke deel van de Amerikaanse bevolking. Volgens één hypothetisch scenario zouden bijna alle staten van Amerika na de verkiezingen op 8 november met Republikeins rood worden ingekleurd: als alleen mannen mochten stemmen.

Statisticus Nate Silver, hoofdredacteur van website FiveThirtyEight, heeft een verkiezingsvoorspelling gepubliceerd waarin wordt geïllustreerd hoe het land eruit zou zien als uitsluitend mannen naar het stemhokje zouden gaan.

Volgens de voorspelling, gebaseerd op opiniepeilingen, zou Trump 350 van de kiesmannen winnen. Clinton zou slechts 188 kiesmannen winnen, afkomstig van de Amerikaanse westkust, een aantal delen uit het noordoosten van het land en nog twee staten daar tussenin: New Mexico en Illinois.

Zo ziet de kaart eruit:

Dat is een totaal ander beeld dan als alleen vrouwen zouden stemmen. In dat geval gaan 458 kiesmannen naar Clinton en slechts 80 naar Trump, volgens Silver.

“We kunnen wel stellen dat, als Trump de verkiezingen verliest, dat zo is omdat vrouwen tegen hem hebben gestemd”, concludeert Silver.

LEES OOK: Hillary Clinton haalt uit naar Donald Trump: ‘Welk genie verliest 1 miljard dollar in slechts één jaar tijd?’

Het bericht Zo ziet de Amerikaanse verkiezingskaart eruit als alleen mannen stemmen verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Zo ziet de Amerikaanse verkiezingskaart eruit als alleen mannen stemmen
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen