Zo beleg je eenvoudig in de meest kansrijke aandelen ter wereld

Beleggen is altijd een afweging tussen risico en rendement. Spreiding is daarbij een sleutelbegrip. Maar hoe doe je dat nu verstandig?

Saxo Bank maakt het beleggers makkelijker door onder de naam Saxo Select beleggingsportefeuilles aan te bieden met uiteenlopende risico’s en rendementskansen. Mede dankzij een samenwerking met twee gerenommeerde partners: via Blackrock kun je eenvoudig in indextrackers investeren. Opteer je voor iets meer risico en een kans op een hoger rendement, dan komt een aandelenportefeuille van Morningstar in beeld. Zeer ervaren beleggers tenslotte kunnen tradingstrategieën van experts volgen.

 

Saxo Bank

In dit artikel focussen we ons op de bijzondere samenwerking met Morningstar: Morningstar heeft met Saxo een portfolio opgebouwd die bestaat uit 30 kansrijke aandelen. Deze zogeheten Saxo Morningstar Moat Portfolio is alleen voor Saxo-klanten toegankelijk.

Het gaat om bedrijven die een duidelijk concurrentievoordeel hebben en waarvan de koers op het moment van instappen fors onder de veronderstelde waarde noteert. In de huidige portefeuille zitten bedrijven als UBS en Crédit Agricole.

Rendement van 8,5 procent

Sinds de start in mei dit jaar heeft het portfolio een rendement van circa 8,5 procent gemaakt. Resultaten uit het verleden zijn zoals bekend geen garantie voor de toekomst. Sowieso is het fonds georiënteerd op de lange termijn: het selecteert bedrijven die het potentieel hebben om het de komende 10 tot 20 jaar beter te doen dan hun concurrenten. Het past dan ook bij waardebeleggers met een middellange tot lange beleggingshorizon.

Hoe selecteert Morningstar nu de goede bedrijven? Het kijkt wereldwijd op 33 beurzen naar bedrijven die een sterke en goed verdedigbare marktpositie hebben – vandaar het woord ‘moat’ (wat slotgracht betekent).

Denk aan bedrijven wier klanten niet makkelijk vertrekken omdat dit hoge overstapkosten zou betekenen. Vaak opereren die bedrijven in een markt met een hoge toetredingsdrempel, waarin slechts enkele concurrenten opereren. Morningstar kijkt daarnaast naar netwerkeffecten (de waarde van het product neemt toe als er meer klanten zijn), schaaleffecten, kostenvoordelen en zaken als immateriële activa zoals octrooien of merkrechten.

Lage kosten

Via fundamentele analyse berekent Morningstar vervolgens de reële waarde van het bedrijf. Als de koers van het bedrijf substantieel achterblijft bij die veronderstelde waarde, kan Morningstar het fonds opnemen. Per kwartaal maakt Morningstar eventueel nieuwe keuzes. Een nieuwe kanshebber moet een minimaal 25 procent aantrekkelijker koers/waarde verhouding hebben dan een bestaand bedrijf in het portfolio.

Mede hierdoor zijn de kosten van het portfolio laag.

Opbrengst direct beschikbaar

Bijzonder is ook dat je als belegger elk moment kunt in- of uitstappen. Wie uitstapt, heeft nog diezelfde dag de opbrengsten beschikbaar. Handelen gaat met een enkele druk op de knop via het bekroonde SaxoTraderGO-handelsplatform.

Investeren in het Saxo Morningstar Moat Portfolio is al beschikbaar vanaf 30.000 euro. Lees hier meer informatie.

 

Het bericht Zo beleg je eenvoudig in de meest kansrijke aandelen ter wereld verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Zo beleg je eenvoudig in de meest kansrijke aandelen ter wereld
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen