IKEA pakt de grootste ergernis van klanten aan: de montage van je meubelpakket gaat binnen vier jaar 2 keer zo snel

Het wordt regelmatig gezien als de ultieme relatietest: een bezoekje brengen aan IKEA.

Volgens de Amerikaanse klinisch psycholoog Ramani Durvasula zorgt het rondje door de winkel nog niet eens voor de meeste stress. Dan gaan de discussies over wie wat in huis doet en of je ècht een extra set glazen nodig hebt. Maar de grote confrontatie begint pas thuis, volgens de psycholoog.

Lees ook: 5 redenen waarom IKEA zo vaak knallende ruzie veroorzaakt tussen stelletjes

IKEA-manager Tony Sandelius herkent het beeld van montagestress. Business Insider sprak hem onlangs op het hoofdkantoor in het Zweedse plaatsje Älmhult: “De grootste frustratie van mensen is niet dat ze naar de IKEA moeten, al willen sommige mannen je anders laten geloven. Veel mensen balen van de tijd die het kost om producten in elkaar te zetten.”

Ruim 17 procent van de mensen krijgt namelijk ruzie bij het in elkaar zetten van een krachtpatser als MALM of BILLY. Dat concludeert consumentenonderzoeksbureau Civic Science na een onderzoek met 7000 deelnemers.

In The Wall Street Journal licht Duvasula toe dat een klein meubelstuk nog wel te doen is voor stellen, maar een complex meubelwandstuk als de LIATORP noemt ze een ware “divorce maker”.

Speciale treknagel

En dus ging IKEA op zoek naar een oplossing. Drie medewerkers van het in Älmhult gevestigde IKEA prototype lab bedachten de wedge dowel: een simpele houten of plastieken pen voorzien van groeven. Hij lijkt een beetje op een schroef.

Deze treknagel klik je in de voorgeboorde gaten in IKEA-producten, waardoor er geen schroevendraaier of ander gereedschapsstuk meer aan te pas komt. Je hoeft alleen de verschillende onderdelen in elkaar te klikken.

De opbrengst? Het monteren van de meubels is makkelijker en leuker. Bovendien worden de producten volgens de woongigant mooier omdat je geen schroeven meer ziet zitten.

wedge dowel Dankzij IKEA’s nieuwste uitvinding zet je volgens de gigant meubels ruim 50% sneller in elkaar

Sandelius: “We streven ernaar om de montagetijd van alle producten vóór 2020 met de helft te verkorten. En dat gaat lukken, we hebben nu al oplossingen bedacht die de montagetijd van sommige producten vijftig tot tachtig procent korter maken.”

De uitvinding was hard nodig stelt Jan-Anders Hansson, werkzaam bij IKEA Industry. “Ik was als kind altijd bezig met het bouwen van boomhutten, maar mijn kinderen zijn toch vooral bezig met hun computer en telefoon. Als we in de toekomst meubels aan ze willen verkopen, dan moeten we het makkelijker maken om IKEA-producten te assembleren.”

Uitdaging

Tien jaar geleden waren er al de eerste ideeën voor de wedge dowel, toch duurde het even voordat de innovatie echt opgepikt werd. Zo moest de productie erop aangepast worden, de foutenmarge moest teruggebracht worden van 0,5 mm naar 0,2 mm.

De hogere precisie vroeg om investeringen in nieuwe machines, monitoringssystemen en trainingen van het personeel. Het duurde uiteindelijk drie jaar om die veranderingen door te voeren.

 

wedge dowel Dankzij IKEA’s nieuwste uitvinding zet je volgens de gigant meubels ruim 50% sneller in elkaar

Ontwerpers Knut en Marianne Hagberg zagen direct brood in het simpele onderdeel en ontwierpen de LISABO-serie: een aantal houten tafels met een zwevend uiterlijk op een stevige, makkelijk te monteren constructie. Iedere poot heeft één bevestigingsbeslag (de wedge dowel) die je in een gat in de tafel vastklikt. Geen geruzie dus, want in vier klikken heb je de tafel in elkaar gezet.

Ook voor IKEA zijn de voordelen groot. Het kost wat investeringen en trainingen, maar doordat er gebruik wordt gemaakt van minder onderdelen, levert het de Zweden vooral ook geld op.

In de fabriek waar LISABO wordt gemaakt is de efficiëntie van de productie er volgens IKEA met fors op vooruit gegaan. Een tafel maken kost nu geen zeven minuten, maar vijf minuten.

wedge dowel Dankzij IKEA’s nieuwste uitvinding zet je volgens de gigant meubels ruim 50% sneller in elkaar

Het ontwerp van de LISABO bleef ook niet in de designwereld onopgemerkt en won een Red Dot Award. Sinds 1954 wordt de Red Dot Award gezien als dè prijs op het gebied van design.

Op een totaal van 5200 inschrijvingen dit jaar viel IKEA drie keer in de prijzen en werd onder andere tafel LISABO uitgeroepen tot Best of the Best. Volgens de 41-koppige jury is het ontwerp eenvoudig, licht en modern. Dat je hem in luttele minuten in elkaar zet, is volgens de jury een fijne bonus.

Mocht je in de toekomst je relatie aan een test willen onderwerpen, dan kun je misschien toch beter op vakantie gaan, dan samen een KALLAX in elkaar zetten.

Het bericht IKEA pakt de grootste ergernis van klanten aan: de montage van je meubelpakket gaat binnen vier jaar 2 keer zo snel verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: IKEA pakt de grootste ergernis van klanten aan: de montage van je meubelpakket gaat binnen vier jaar 2 keer zo snel
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen