Het rijdende kantoor is niet ver weg

Mobiele routers, volop stroom en zelfs een bureaublad in de auto. Het rijdende kantoor komt eraan, maar de grote doorbraak is afhankelijk van de zelfrijdende auto. Een paar actuele trends.

1. Veiligheid voorop

Faciliteiten als wifi, computerschermen, printers en dergelijke worden pas écht zinvol als er goede en betaalbare (deels) zelfrijdende auto’s op de markt komen. Over drie of vier jaar, dus. ‘Als de veiligheid gewaarborgd is, zijn we gereserveerd positief over de auto als rijdend kantoor’, zegt Jan van Delft, voorzitter van de Vereniging Zakelijke Rijders. ‘We stevenen af op een samenleving waarin ook autorijders 24 uur per dag verbonden willen zijn met internet en hun bestanden.’

2. Digitale assistent

Sommige fabrikanten lopen al vooruit op de brede introductie van zelfrijdende auto’s. Microsoft en Mercedes-Benz maakten bijvoorbeeld onlangs bekend rond juni 2017 In Car Office te introduceren. Daarmee kan de automobilist niet in bestanden werken, benadrukt een woordvoerder. Wat wel kan: via de cloud de digitale agenda toegankelijk maken in de auto. Met het nieuwe systeem wordt alle informatie over telefonische besprekingen, vergaderingen en mails ontsloten. Het systeem kan ook automatisch inbellen bij een telefonische vergadering. Of de navigatie naar de volgende vergaderlocatie activeren, zonder dat de bestuurder iets hoeft te doen.

3. Draadloos

Steeds meer nieuwe auto’s zijn uitgerust met een draadloze oplader voor de smartphone. De nieuwe Kia Optima Sportswagon, die dit najaar op de markt komt, heeft bijvoorbeeld deze faciliteit. Dit nieuwe model van Kia speelt in op de trend dat een rijdend kantoor niet alleen functioneel moet zijn, maar ook stoer en sportief mag ogen, zodat je er ook in het weekend mee voor de dag kunt komen.

Veel autoladers werken doorgaans ook op andere mobiele apparaten, zoals een laptop, schrijft computerspeciaalzaak Paradigit op haar website. Maar een speciale smartphone oplader levert meestal maar 1 ampère, terwijl een tablet oplader 2,1 ampère geeft. Wie zijn laptop oplaadt met een oplader voor een smartphone, moet dus meer geduld hebben. Verder zijn mobiele routers flink in opkomst. Ze maken het mogelijk om overal WiFi te gebruiken, via een abonnement of prepaid.

4. Apps voor rijgedrag

‘De auto wordt steeds meer een computer die bomvol data zit’, zegt Ben van Voskuilen, manager zakelijke auto’s bij de Vallei Auto Groep. ‘Daarom zijn bedrijven als Google zo geïnteresseerd in de ontwikkeling van een eigen auto.’ Steeds meer zakelijke en ook particuliere personenwagens hebben een connectie met een app die het rijgedrag registreert. Waar is de auto, hoe hard rijdt de auto, hoe vaak wordt er geremd, hoe zuinig rijdt deze automobilist? Enzovoort. De werkgever én werknemer kunnen het allemaal volgen. Van Voskuilen (49) moet er zelf nog aan wennen dat je zo nauwkeurig in de gaten wordt gehouden. ‘Maar de jongere generatie vindt dat heel normaal. Ze maken er soms een wedstrijdje van, door op Facebook gegevens over hun rijgedrag te delen met vrienden.’

5. Snufjes

En dan zijn er natuurlijk nog allerlei andere snufjes die het leven van de automobilist aangenamer kunnen maken. Zoals geventileerde voorstoelen, voor warme of stressvolle dagen. Autotafels, om een laptop of tablet op te kunnen plaatsen, zijn nog iets minder bekend. Deze tafelbladen kennen twee opties voor bevestiging: aan het stuur of aan de hoofdsteun van een van de voorstoelen.

Een relatief nieuw gadget is een ingebouwd head up display. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat belangrijke informatie, zoals de actuele snelheid en de route, op de onderkant van de voorruit wordt geprojecteerd. Als automobilist kun je dan continu de blik op de weg houden. Wel zo veilig.

Dit is het vierde en laatste artikel in de Maand van Zakelijk Rijden. De maand van Zakelijk Rijden wordt mogelijk gemaakt door de Kia Optima Sportswagon. Gemaakt om gezien te worden.

Lees ook: Zakelijk rijden? Dit zijn de trends die je moet weten.

Het bericht Het rijdende kantoor is niet ver weg verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Het rijdende kantoor is niet ver weg
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen