Glimmende cijfers in Tesla’s derde kwartaal – maar vertellen die het hele verhaal?

Tesla behaalde in het derde kwartaal een omzet van 2,3 miljard dollar (2,1 miljard euro), in een periode gekenmerkt door een miljardenovername en een aanzienlijke stijging in leveringen.

De elektrische autobouwer ‘versloeg’ de verwachtingen van analisten op alle fronten. De 2,3 miljard dollar aan omzet is hoger dan de voorspelde 1,9 miljard dollar. Qua investeringen uit eigen kapitaal zaten de beleggers er nog verder naast: Tesla spendeerde ‘slechts’ 247,6 miljoen dollar, tegenover een inschatting van 763 miljoen dollar.

Al met al resulteert dat in Tesla voor het eerste zwarte kwartaal in jaren: 22 miljoen dollar, omgerekend ruim 20 miljoen euro. Vorig jaar boekte het bedrijf nog een verlies dat tien keer hoger was.

Maar is dat wel het hele verhaal? Tesla heeft er natuurlijk belang bij om zo rooskleurig mogelijke resultaten te laten zien.

Verschillende prognoses

Een mogelijke verklaring voor de forse verschillen tussen voorspellingen en de rapportage zit ‘m wellicht in het feit dat Tesla haar boeken niet langer bijhoudt volgens de ‘Generally Accepted Accounting Principles’ en dat analisten daarom enorm verschillende prognoses maakten.

Teken aan de wand is dat de Bloomberg-experts gemiddeld genomen rekening hielden met een verlies-per-aandeel van 0,54 dollar. Tesla meldt trots dat het 0,71 dollar per aandeel verdient.

Een getal dat moeilijker in te kleuren is de fysieke leveringen van nieuwe Tesla’s. In de voorbije drie maanden rolden 24,500 wagens naar buiten. De oproep van eigenaar en topman Elon Musk aan zijn werknemers om zoveel mogelijk auto’s af te leveren, hielp dus. Het doel van 80-90.000 exemplaren per jaar komt daarmee in zicht.

Het bericht Glimmende cijfers in Tesla’s derde kwartaal – maar vertellen die het hele verhaal? verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Glimmende cijfers in Tesla’s derde kwartaal – maar vertellen die het hele verhaal?
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen