Een meerderheid van de Amerikanen is voorstander van legale wiet, behalve de Republikeinen

In meer dan de helft van alle Amerikaanse staten is marihuana legaal – hetzij voor medicinaal of recreatief gebruik. In de staten Colorado en Washington zelfs beide.

Maar liefst 57 procent van de Amerikanen is voorstander van een landelijke legalisatie van de drug, constateert het gerenommeerde Pew Research. Slechts 37 procent is tegen.

In bijna alle leeftijdsgroepen is een meerderheid voor, van millennials tot babyboomers. Alleen de ‘stille oude generatie’, tussen de 71 en 88 jaar, is met 59 procent vooral tegen.

Heel anders ziet de balans eruit als je selecteert op politieke voorkeur. “De meeste Republikeinen zijn tegen, met 55 procent, terwijl 41 procent van hen vóór is.” Onder Democraten is dat omgekeerd: 66 procent zegt ja tegen marihuana en minder dan een derde is tegen.

Beide kandidaten tegen federale legalisatie

Niet dat dat betekent dat marihuana een item is in deze verkiezingscampagne, want zowel Donald Trump als Hillary Clinton zijn tegen een federale legalisatie. Clinton wil overigens wel marihuana aanmerken als een lichtere drug dan nu het geval is, waardoor ‘niet-gewelddadige gebruikers’ niet langer in de gevangenis belanden.

Hoewel Trump zichzelf een voorstander toonde van medicinale marihuana in zijn presidentscampagne, veranderde hij van mening als het aankomt op legalisatie. Tegenover tv-zender ABC legde Trump het als volgt uit:

“Het is iets waar ik altijd van heb gezegd dat ernaar gekeken moet worden, omdat de handhaving nu slecht is. We willen geen muren bouwen. We willen überhaupt niks doen. En als je niet wilt handhaven, moet je kijken naar alternatieven. Maar dat is niet iets dat ik wil doen.”

Ongeacht de politieke hordes die in Washington D.C. genomen moeten worden, zijn steeds meer individuele staten op weg naar legalisering. Maar liefst negen staten stemmen erover in november en vijf daarvan gaan over volledige legalisatie.

Daar kan Nederland nog wat van leren.

LEES OOK: Dit is het enige Nederlandse bedrijf dat op een geheime locatie wiet mag telen

Het bericht Een meerderheid van de Amerikanen is voorstander van legale wiet, behalve de Republikeinen verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Een meerderheid van de Amerikanen is voorstander van legale wiet, behalve de Republikeinen
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen