Chipbedrijven Besi en ASMI krijgen harde klappen op de Amsterdamse beurs

De Europese beurzen stonden tegen het einde van de ochtend op overwegend gematigde verliezen. Vooral toeleveranciers aan de chipindustrie Besi en ASMI kregen harde klappen, na de gepubliceerde kwartaalberichten. Ze maakten een koersverlies van respectievelijk 7,2 procent en 4 procent.

Hoewel de kwartaalresultaten die BE Semiconductor Industries (Besi) donderdag publiceerde de verwachtingen overtroffen, maakte het aandeel een fikse duikeling.

Besi rapporteerde een omzet over het derde kwartaal van 94,3 miljoen euro, ruim 3 miljoen euro meer dan waar ING vooraf op had gerekend. Ook de brutomarge van 50,5 procent viel hoger uit dan waar analisten van de bank van uitgingen.

De nieuwe aandeleninkoop die Besi aankondigde (1 miljoen stuks) is in lijn met de verwachting van ING en de bank handhaaft zijn koopadvies. Het aandeel Besi, waarvan de koers de laatste tijd sterk was opgelopen, koerste rond 11.30 uur 7,4 procent lager op 29,22 euro, in een 2 procent lagere MidKap.

De koersval van Besi lijkt overdreven, stelt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Hij stelt dat de omzet in het derde kwartaal minder sterk is gedaald dan Besi zelf voorspelde. Het bedrijf heeft in zijn ogen een ‘zeer sterke’ balans en verwacht dat het huidige marktherstel volgend jaar doorzet. Hij handhaafde dan ook zijn aanbeveling voor het aandeel Besi.

ASM International

De orderinstroom van ASM Insternational lag in het derde kwartaal boven verwachting, dat stellen analisten van Berenberg. Kenners hanteren een buy-advies op ASMI. De voorspelling van orders voor het vierde kwartaal ligt volgens ASMI ongeveer tussen de 130 en 160 miljoen euro en dat is volgens Berenberg ‘licht boven de algemene consensus’.

Het chipbedrijf stelde woensdag nabeurs dat de orderontvangst in de periode uitkwam op 122,6 miljoen euro, tegen 148,1 miljoen euro een jaar eerder.

Volgens Morgan Stanley (overweight) kan de prognose van ASMI over de ALD-markt in 2017, waar het een ‘duidelijke verbetering’ voorziet ten opzichte van 2016, gezien worden als een waarschuwing. Het bedrijf eerst sprak over een sterke verbetering. Het aandeel ASMI stond donderdag rond 09.55 uur 3,4 procent lager op 37,03 euro.

De AEX-index stond verder op een verlies van 0,2 procent, op 454,96 punten. De MidKap daalde 2 procent tot 657,30 punten en de belangrijkste beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stonden allemaal op verliezen van 0,2 tot 0,5 procent.

Het bericht Chipbedrijven Besi en ASMI krijgen harde klappen op de Amsterdamse beurs verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Chipbedrijven Besi en ASMI krijgen harde klappen op de Amsterdamse beurs
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen