Brexit-staatssecretaris bevestigt de grootste angst van Londense banken die mogelijk duizenden banen moeten schrappen

Een Britse staatssecretaris geeft toe dat dankzij de Brexit-onderhandelingen er een grote kans bestaat dat Groot-Brittannië de zogenoemde paspoortrechten verliest voor Britse financiële instellingen die zakendoen met de Europese Unie.

Mark Garnier, staatssecretaris op het gebied van internationale handel, bevestigde dat in een interview met Bloomberg News. Het is het meest duidelijke signaal tot nu toe dat een groot deel van het financiële succes van Londen mogelijk teniet wordt gedaan door de Brexit. Wat natuurlijk slecht nieuws is voor de Britse banken.

Het lijkt er meer en meer op dat premier Theresa May gaat voor een ‘harde Brexit’, waarbij het Verenigd Koninkrijk weer controle krijgt over zijn grenzen, maar wel ten koste van de interne, Europese markt. De EU heeft al meerdere keren aangeven dat het land geen afscheid kan nemen zonder ook het 28 landen tellende handelsblok vaarwel te zeggen.

Ingewijden stellen al langer dat passporting rights, die ervoor zorgen dat banken hun lokale licenties in de hele EU kunnen gebruiken, niet overeind zullen blijven na de Brexit. De regering van het Verenigd Koninkrijk wil dit alleen nog niet publiekelijk erkennen.

Verhuizen

Het verliezen van de financiële EU-licenties zou een enorme klap betekenen voor het financiële hart van Londen. De banken JPMorgen en UBS hebben publiekelijk gewaarschuwd dat ze mogelijk duizenden banen naar het buitenland verplaatsen als de paspoortrechten komen te vervallen. Goldman Sachs heeft het over 2.000 banen. In totaal zijn er 5.500 Britse bedrijven, goed voor een luttele omzet van negen miljard pond, afhankelijk van de paspoortrechten.

Barclays CEO Jes Staley zei afgelopen donderdag al in een interview met Bloomberg dat de bank “alles doet wat noodzakelijk is om in Europa te blijven en dat Barclays kijkt naar welke alternatieve ze moet najagen.”

“Onze intentie is om in Londen te blijven, volledig gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. We hopen dat de politieke onderhandelingen de toegang tot Europees kapitaal veilig stellen. We moeten het gewoon afwachten.”

Staatssecretaris Garnier bagatelliseerde dit en zei tegen Bloomberg dat Groot-Brittannië een ‘nieuw model’ voor de financiële markt gaat uitonderhandelen met de EU. Een model dat volgens hem beter is dan de huidige paspoortrechten.

Tegen Bloomberg vertelde hij: “Als we nou een speciale hybride versie kunnen creëren, met een betere versie van gelijkwaardigheid of een andere versie van passporting, dan zullen we proberen dat te bereiken. Wat we niet gaan doen is dat we proberen in een bestaande doos te passen. We kijken naar een nieuw model.”

Het probleem van een dergelijk ‘nieuw model’ is dat het èn hoogst onwaarschijnlijk is en lang duurt voordat het in gebruik kan worden genomen – banken zullen daar waarschijnlijk niet op gaan wachten.

CETA

Donald Tusk is één van de vele EU-functionarissen die heeft aangegeven zich hard te zullen opstellen in de Brexit-onderhandelingen. Het zal dus ook lastig zijn om te onderhandelen over een nieuw handelsverdrag. Het verdrag tussen Canada en de EU (CETA) vergde alleen al zeven jaar onderhandelen. En dan is er nu nog geen deal dankzij de Walen.

Zelfs als Groot-Brittannië wonder boven wonder toch een ‘nieuwe deal’ kan sluiten waar banken blij mee zijn, dan is er geen garantie dat Europa ermee instemt.

Het hoofd van de Britse bankiersassociatie zei onlangs dat “de handen banken boven de verhuisknop hangen” aangezien “bedrijven niet tot het laatste moment kunnen wachten”. Terwijl de regering onderhandelt, zullen veel banken hun heil ergens anders zoeken.

Zelfs Theresa May is zich hiervan bewust, zo blijkt uit een gelekte opname van een bijeenkomst bij Goldman Sachs. Dit was in mei, nog vóór het referendum en voordat ze premier werd. “Als we niet bij de EU horen, dan denk ik dat er firma’s en bedrijven zijn die waarschijnlijk zeggen, moeten we niet onze aanwezigheid op het Europese vasteland versterken in plaats van die in het Verenigd Koninkrijk?”

Het bericht Brexit-staatssecretaris bevestigt de grootste angst van Londense banken die mogelijk duizenden banen moeten schrappen verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Brexit-staatssecretaris bevestigt de grootste angst van Londense banken die mogelijk duizenden banen moeten schrappen
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen