14 succesvolle wereldsteden die het meest gewaardeerd worden om hun schoonheid, invloed en uitgaansleven

De meest succesvolle steden ter wereld kunnen bogen op een mix van economische kracht, een goede infrastructuur, innovatie, macht, een rijk uitgaansleven en culturele bezienswaardigheden.

Adviesfirma PwC heeft samen met BAV Consulting een groep van 5.200 personen uit 16 landen bevraagd over wat zij de beste steden ter wereld vinden. De resultaten werden gedeeld met Business Insider.

De gepeilde groep bestond uit “beslissers uit het zakenleven, goed geïnformeerde elites en een mix van andere 18-plussers.”

Onder goed geïnformeerde elites verstaan de onderzoekers  “hoogopgeleide consumenten met een hoger inkomen die weten wat er in de wereld speelt.”

De testgroep kreeg vragen over 30 steden in de wereld, waarbij 40 aspecten de revue passeerden. Daar bij ging het onder meer om:

 • Politiek
 • Economie
 • Infrastructuur
 • Innovatie
 • Politieke en economische invloed
 • Leiderschap
 • Cultuur
 • Entertainment
 • Culinair klimaat
 • Welzijn
 • Betaalbaarheid en inkomensongelijkheid
 • Veiligheid
 • Toegang tot onderwijs en zorg

PwC stelde een gemiddelde score voor elke stad samen en rangschikte de steden in een rapport getiteld: Empowering city brands: Bridging the perception and reality divide. Dit gaat over het verschil tussen wat mensen over een stad denken en de realiteit. Onderstaande ranking geeft de perceptie over steden weer.

14. Madrid, Spanje — De Spaanse hoofdstad scoorde goed op het punt van verkeerscongestie, met slechts zeven andere wereldsteden die het beter deden op dit gebied.

madrid

Shutterstock

13. Milaan, Italië — Rome is de hoofdstad van Italië, maar Milaan is het financiële hart van het land. Veel Italiaanse banken hebben hun hoofdkwartier in de Noord-Italiaanse stad. Milaan scoorde nog iets beter dan Madrid op verkeersgebied.

milaan

mfchiara

12. Dubai, Verenigde Arabische Emiraten — Dubai is niet de hoofdstad van de VAE, het is wel de meest ‘herkenbare’ stad van het land volgens PwC. Innovatief en modern.

dubai

Rob Oo CC BY 2.0

11. San Francisco, VS — De toegangspoort tot Silicon Valley wordt gezien als zeer milieuvriendelijk, met een 7e plaats op het gebied van duurzaamheid en zorg voor het milieu.

san-francisco

Shutterstock

10. Los Angeles, VS — De stad die iedereen associeert met Hollywood staat op de 10e plaats. Een ‘winnaar’ op het gebied van entertainment, maar ook: supersnel internet.

los-angeles

Shutterstock

9. Stockholm, Zweden — Stockholm komt vaak boven drijven als een topstad in de wereld. PwC laat zien waarom dat zo is. Stockholm scoort in liefst acht categorieën zeer hoog, waaronder inkomensgelijkheid en betrouwbaarheid.

stockholm

8. Toronto, Canada — Toronto heeft een reputatieprobleem. De peiling van experts zet de Canadese stad op de 8e plek, terwijl de harde data een 3e positie zouden rechtvaardigen, aldus PwC.

toronto

Shutterstock

7. Tokio, Japan — Tokio’s reputatie is juist veel beter dan je op basis van de feiten zou verwachten. Op basis van de data komt Tokio op de 15e plaats bij de wereldsteden, aldus PwC.

Panoramic View of the City of Tokyo

Yoshikazu Takada CC BY 2.0

6. Berlijn, Duitsland —  De Duitse hoofdstad staat bekend als broedplaats voor startups, maar doet ook veel aan duurzaamheid. In die laatste categorie staat Berlijn op de 5e plaats.

berlijn

Shutterstock

5. Sydney, Australië — Net als Dubai is Sydney geen hoofdstad, maar het is wel de meest herkenbare stad. Sydney heeft een goede reputatie op het gebied van verkeerscongestie en milieu.

sydney

Shutterstock

4. Amsterdam, Nederland — Amsterdam staat bekend als een opvallend relaxte stad, waar fietsers en voetgangers veel ruimte krijgen. Amsterdam wordt gezien als de stad met de minste verkeersproblemen van de onderzochte 30 steden. Goed voor een 4e plaats in de totale perceptieranking.

amsterdam

Shutterstock

3. New York, VS — Wall Street, het Vrijheidsbeeld en het Empire State building. New York is één van de meest iconische steden ter wereld. Ook één van de best gewaardeerde steden, volgens PwC, vooral dankzij de economische invloed van de stad. New York bezet de eerste plaats in de categorie leiderschap vanwege “de economische invloed en het vermogen om eenvoudig toegang te bieden tot kapitaal”, aldus het rapport.

new-york

Shutterstock

2. Parijs, Frankrijk — Parijs scoort hoog op 28 criteria. Op het gebied van culturele invloed wordt de stad als hoogste gewaardeerd. Dat geldt ook voor het initiëren van culturele trends en de attracties van de stad. Wat betreft entertainment en culinaire mogelijkheden zit Parijs wereldwijd in de top drie, volgens PwC.

parijs

flickr CC BY 2.0 Moyan Brenn

1. Londen, VK — Londen scoort extreem hoog in de peiling van PwC, maar het adviesbureau waarschuwt. De Brexit gaat een verschuiving brengen in de perceptie van de stad. De onzekerheid die het vertrek uit de EU meebrengt, kan de waardering van Londen op veel vlakken aantasten.

londen

Shutterstock

 

Het bericht 14 succesvolle wereldsteden die het meest gewaardeerd worden om hun schoonheid, invloed en uitgaansleven verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: 14 succesvolle wereldsteden die het meest gewaardeerd worden om hun schoonheid, invloed en uitgaansleven
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen