Topruiter Jeroen Dubbeldam moet op zoek naar nieuw toppaard: zijn Zenith wordt vandaag voor miljoenen verkocht

Het overkwam Nederlandse ruiters al eerder: Edward Gal moest in 2010 afscheid nemen van zijn dressuurpaard Totilas. Nu moeten opnieuw twee topruiters op zoek naar een nieuw paard – Zenith van Jeroen Dubbeldam en Aquila (van Wout-Jan van der Schans) worden vandaag waarschijnlijk voor miljoenen geveild.

Het zou zomaar kunnen dat de paarden voor in totaal 5 miljoen euro worden verkocht, zo meldt De Telegraaf. Het bieden begint vanaf een half miljoen. Ook vier andere paarden van het Springpaardenfonds worden verkocht – daar opent de bieding vanaf tussen de 50.000 en 85.000 euro.

Zenith werd in 2011 gekocht door het Springpaarden Fonds Nederland, dat het in bruikleen gaf aan Dubbeldam. Dat fonds werd opgericht in 2006 om te voorkomen dat toppaarden aan het buitenland zouden worden verkocht. Het fonds kreeg een startkapitaal 2,6 miljoen euro, dat een mengeling van paardenliefhebbers en beleggers bij elkaar bracht.

Maar het Springpaarden Fonds Nederland moet worden opgeheven: de banken hebben de voorwaarden aangescherpt door nieuwe Europese regelgeving, stelt Jacob Melissen van het fonds tegen RTV Utrecht. Met de verkoop van de paarden moet een nieuw fonds worden opgezet. Ook worden beleggers uitbetaald, meldt de Volkskrant.

Toppaard: overgevoelige ruin

Dubbeldam is teleurgesteld dat hij zijn paard moet verkopen: het gaat om een ‘overgevoelige’ ruin, en hij heeft veel tijd gestoken in het winnen van het vertrouwen van Zenith. Niet zonder succes – het duo won Europese Kampioenschappen en pakte wereldtitels. De springruiter dacht met Zenith op de Olympische Spelen in Rio voor de gouden medaille te kunnen gaan. Dat lukte niet – hij miste op tweehonderdste seconde de finale.

Lees ook: Nederland is topland qua paardenexport, maar daardoor wint de concurrentie in Rio

Ongetwijfeld had Dubbeldam revanche willen nemen met Zenith. Maar hij wist vooraf al dat het paard verkocht zou worden. Het is de vraag of de nieuwe ruiter ook met Zenith voor een gouden medaille zou kunnen gaan. Zo werd het dressuurpaard Totilas in 2010 voor een enorm bedrag verkocht – in de media wordt gespeculeerd over zo’n 10 miljoen euro. Maar bij Paul Schockemöhle, de nieuwe eigenaar, wist Totilas nooit zijn oude niveau te bereiken.

Maar andere paarden konden de overstap wel aan. In Rio won de Britse Charlotte Dujardin zilver met Valegro, een paard dat uit Nederland is weggekocht. De Amerikanen wonnen in de landenwedstrijd de strijd om het brons van uitgerekend Nederland, met name door een foutloze proef van Laura Graves op Verdades – eveneens een Nederlands paard.

“Valegro en Verdades zijn fantastische paarden die zijn weggekocht uit Nederland”,  zei Johan Rockx, bondscoach van de Nederlandse dressuurruiters, achteraf. “Zulke dieren hebben we zelf nodig om de stap naar het podium te kunnen maken.”

Het bericht Topruiter Jeroen Dubbeldam moet op zoek naar nieuw toppaard: zijn Zenith wordt vandaag voor miljoenen verkocht verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Topruiter Jeroen Dubbeldam moet op zoek naar nieuw toppaard: zijn Zenith wordt vandaag voor miljoenen verkocht
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen