Pleegde Sonja Bakker plagiaat? Oordeel zelf: dit zijn de passages waar het om gaat

Het is een slepende zaak tussen dieetgoeroe’s Sonja Bakker en Bea Pols: sommige passages in hun boeken lijken wel heel erg op elkaar. Wie pleegde er plagiaat?

De zaak nadert eindelijk haar ontknoping: Bakker en Pols stonden dinsdag tegenover elkaar in de rechtszaal, zo schrijft het Noordhollands Dagblad. Pols beweert dat Sonja Bakker rechtstreeks uit haar boeken heeft geknipt. Het boek van Pols kwam namelijk in 2003 uit – het eerste boek van Sonja Bakker lag in 2005 in de winkels.

Sonja Bakker beschuldigt op haar beurt Bea Pols weer te hebben gestolen uit haar cursusmateriaal – en eist 26 duizend euro.

De rechter vroeg dinsdag bovendien of de mogelijkheid bestaat dat beide vrouwen vrijelijk hebben geciteerd uit de LOI-cursus die zowel Bakker als Pols volgden. De uitspraak volgt op 9 november.

Dit zijn enkele passages waar het om gaat. De rode tekst is letterlijk hetzelfde.

Huiswerkopdracht

Pols: “Wat zijn de oorzaken voor je overgewicht naar aanleiding van het cursusmateriaal?”

Bakker: “Schrijf hieronder op wat de oorzaken zijn van je overgewicht.”


Pols: “Schrijf op welke lichamelijke en sociale/emotionele nadelen je ondervindt van overgewicht.”

Bakker: “Schrijf op welke lichamelijke en sociale/emotionele nadelen je ondervindt van je overgewicht.

Beloning

Pols: “Ik adviseer een beloning bij elke kilo gewichtsverlies. Het hoeven geen dure dingen te zijn. Bijvoorbeeld een fles badschuim, make-up, een tijdschrift, een bos bloemen, een nieuwe ketting, of een plant.”

Bakker: “Tevens adviseer ik jezelf te belonen bij elke kilo gewichtsverlies. Het hoeven geen dure dingen te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een tijdschrift, een bos bloemen of een nieuw shirt.”


Pols: “Wil je veel afvallen en spaar je liever voor een duur cadeau zoals nieuwe kleren, een behandeling bij een schoonheidsspecialiste, een avondje sauna of bioscoop, dan kun je bij elke kilo gewichtsverlies een van tevoren met jezelf afgesproken bedrag in een potje doen. Bijvoorbeeld een paar euro per kilo gewichtsverlies. Zodra je je streefgewicht behaald hebt, kun je jezelf belonen.”

Bakker: “Wil je veel afvallen en spaar je liever voor een duur cadeau, zoals een behandeling van de schoonheidsspecialiste of nieuwe kleding, dan kun je bij elke kilo gewichtsverlies een bedrag met jezelf afspreken. Als je dan op je streefgewicht bent, kun je jezelf belonen.”

Bewegen

Pols: “Ik geef de voorkeur aan buikspieroefeningen met behulp van een apparaat. Bijvoorbeeld een ab-roller. Deze apparaten kosten tegenwoordig niet zo veel meer. Je traint effectiever met behulp van een apparaat en je nek wordt ontlast.”

Bakker: “Ik geef de voorkeur aan buikspieroefeningen met behulp van de abroller; met dit apparaat – te koop bij de sportzaak – kun je de buikspieren effectief trainen, terwijl de nek wordt ontlast.”


Pols: “Rechte buikspieren: Basispositie: Je gaat op je rug liggen met je armen boven aan het apparaat.1. Trek je knieën op naar je borst en rol met het apparaat omhoog en omlaag. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. 2. Knieën opgetrokken, voeten plat op de grond en rol met het apparaat omhoog en omlaag. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. 3. Benen omhoog en maak schaarbewegingen met je benen terwijl je omhoog komt met het apparaat. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. 4. Maak met je benen fietsbewegingen en rol met het apparaat omhoog en omlaag. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. Schuine buikspieren: Begin met de basispositie: 5. Benen naar één kant, knieën op elkaar terwijl je omhoog rolt met het apparaat. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. Deze oefening kun je zwaarder maken door je knieën van de grond te tillen.”

Bakker: “Rechte buikspieren: Basispositie: Je gaat op je rug liggen met je armen boven aan het apparaat. 1. Trek je knieën op naar je borst en rol met het apparaat omhoog en omlaag. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. 2. Knieën opgetrokken, voeten plat op de grond en rol met het apparaat omhoog en omlaag. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. 3. Maak fietsbewegingen met je benen en rol met het apparaat omhoog en omlaag. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. Schuine buikspieren: Begin met de basispositie: 4. Benen naar één kant, knieën op elkaar terwijl je omhoog rolt met het apparaat. Uitademen als je omhoog rolt. Inademen als je naar beneden gaat. Deze oefening kun je zwaarder maken door je knieën van de grond te tillen.”

Het bericht Pleegde Sonja Bakker plagiaat? Oordeel zelf: dit zijn de passages waar het om gaat verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Pleegde Sonja Bakker plagiaat? Oordeel zelf: dit zijn de passages waar het om gaat
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen