Leuk lijstje voor Mark Rutte: Nederland is de meest concurrerende economie van de EU

Verkiezingsvoer voor het kabinet Rutte 2. Nederland is de meest concurrerende economie van de Europese Unie en nummer vier in de wereld! Op een ranglijst van 138 landen.

De jaarlijkse peiling van het World Economic Forum laat Nederland één plek stijgen in de mondiale ranglijst, ten koste van Duitsland dat van plaats vier naar plaats vijf zakt.

concurrentieindex-wef

Het lijstje is een welkome opsteker voor premier Mark Rutte in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Zeker als je deze grafiek erbij neemt.

nederlandse-ranking-wef

Dit past mooi bij de boodschap van Rutte: het zijn zware jaren geweest, maar de Nederlandse economie staat er een stuk beter voor. Probleem voor de premier is wel dat uit tal van peilingen blijkt dat burgers vooral morren, omdat ze zelf persoonlijk nog niet het gevoel hebben dat ze beter worden van het herstel.

In een toelichting op het ranglijstje van het World Economic Forum stelt hoogleraar Henk Volberda van de Rotterdam School of Management dat het strenge begrotingsbeleid wel degelijk heeft bijgedragen aan de stijging van Nederland op de concurrentieranglijst.

Andere sterke punten van de Nederlandse economie zijn de infrastructuur, gezondsheidszorg en de kwaliteit van het hoger onderwijs. Ook de goederenmarkt is behoorlijk efficiënt en Nederland beschikt over een groot netwerk van innovatieve en vooruitstrevende bedrijven.

Ook de arbeidsmarkt wordt concurrerender: de hervorming van het ontslagrecht bezorgt Nederland pluspunten en lonen die redelijk in lijn liggen met de arbeidsproductiviteit.

De zwakke schakel in de Nederlandse economie is… het bankwezen. Volberda wijt dit aan “het afnemende vermogen van banken om relevante financiële dienstverlening te bieden voor het bedrijfsleven (Nederland zakt van de 11e naar de 35e positie) en de zwakke rechtelijke bescherming voor kredietnemers en kredietverstrekkers (97e positie), alsmede de haperende kredietverstrekking naar het mkb en het in afnemende mate beschikbaar stellen van risicodragend kapitaal voor ondernemers en startups (54e positie).”

LEES OOK: 6 jaar Mark Rutte – economie gered, maar de portemonnee voelt niet goed.

Het bericht Leuk lijstje voor Mark Rutte: Nederland is de meest concurrerende economie van de EU verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Leuk lijstje voor Mark Rutte: Nederland is de meest concurrerende economie van de EU
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen