Geslepen messen tijdens de Algemene Beschouwingen: ‘Welke kabouters gaan dat betalen?’

De dag na Prinsjesdag, als de hoedjes zijn besproken en de burger zijn komende koopkracht heeft berekend, begint de Tweede Kamer aan de Algemene Politieke beschouwingen.

Dan zijn alle ministers, staatssecretarissen en Tweede Kamerleden aanwezig. De oppositie is aan het woord en zet vraagtekens – in de vorm van geslepen quotes, mooie soundbites, stekkerdozen – bij de gepresenteerde Miljoenennota. In feite is dit het eerste verkiezingsdebat. Hoe liggen de verhoudingen? Wie haalt het NOS Journaal?

Wilders versus Roemer over migratie

Wilders: “Denkt dhr Roemer niet dat het niet een keer klaar is met de eeuwige opvang van asielzoekers? Dat uw kiezer denkt; ’60 duizend poeh poeh dat mag wel wat minder’.

Roemer: “U stond vooraan in de rij om op het Midden-Oosten tienduizenden bommen los te laten. Dan is het een internationale verantwoordelijkheid om mensen in nood te helpen.”

Wilders: “Maar het zijn geen vluchtelingen. Het zijn migranten. Ze zijn door zeven veilige landen gekomen voor ze in Europa aankwamen. 60.000 die in de komende jaren nog 2,3 gezinsleden laten overkomen en terugzien op Opsporing Verzocht.”

Pechtold versus Roemer over eigen risico in de zorg

Roemer pleit voor een verlaging van het eigen risico voor volgend jaar en een nationaal zorgfonds, één breed basispakket dat door de overheid in plaats van door private organisaties georganiseerd wordt: “Het eigen risico is als een boete op ziek-zijn. Als veel partijen zeggen dat ze het eigen risico willen verlagen; kom maar honderd euro eraf, prima. Deel van die bedragen halen we weg bij zorgverzekeraars waar elf miljard op de schappen ligt.”

Pechtold: “70 procent van de Nederlanders zegt: ‘Roemer, u geeft gratis bier, dat gaat verkeerd.’ Waar zijn de kabouters die deze plannen gaan betalen? Laten we niet heel Nederland lastig vallen met stelselwijzigingen en belastingverhogingen. Het probleem is de langdurig zieke, daar moet gericht beleid op worden gemaakt.”

Roemer: “Ik snap het wel in uw geval: een deel van uw achterban verdient er goed aan. Consultancy-bureaus verdienen er goed aan.”

Bron: ANP
Bron: ANP

Oneliners

Voorafgaand aan de vergadering hadden politici hun oneliners al klaar:

Gert-Jan Segers (CU):

“Het onderlinge vertrouwen is niet met geld te koop.”

“Gezinnen zijn de stiefkinderen van deze begroting.”

Diederik Samsom (PvdA): 

“Gratis bier bestaat niet.”

Bron: ANPBron: ANP

Emile Roemer (SP):

 

“Het eigen risico is als een boete op ziek-zijn.”

“Deze economie is opgetuigd voor mijn vrienden in de Quote.”

Bron: ANP
Bron: ANP

Mark Rutte (VVD):

“Laat Nederland Nederland blijven.”

Bron: ANPBron: ANP

 

Het bericht Geslepen messen tijdens de Algemene Beschouwingen: ‘Welke kabouters gaan dat betalen?’ verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Geslepen messen tijdens de Algemene Beschouwingen: ‘Welke kabouters gaan dat betalen?’
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen