Elon Musk: ‘Bereid om te sterven? Dan ben je kandidaat voor de reis naar Mars’

Elon Musk wil Mars koloniseren. En iedereen die hem daarbij kan helpen, moet daartoe in staat zijn. De prijs voor een ‘ticket’ moet omlaag naar 200.000 dollar. Dat zei hij dinsdag in de Mexico op een astronautisch congres.

De man achter het luxueuze elektrische automerk Tesla is ook het brein van SpaceX, een bedrijf dat ruimtevaart betaalbaar wil maken.

Zoals Musk de wereld elektrisch wil laten rijden, zo wil hij ook zorgen dat de mensheid de komende eeuwen overleefd door Mars te verkennen en geschikt te maken voor bewoning in grote aantallen. De kosten voor een ticket – enkele reis – naar Mars moet daarom naar beneden. Iedereen die onderdeel wil zijn van het plan, moet die kans krijgen. Een plaats op een van Musks schepen naar de rode planeet moet daarom op termijn ‘slechts’ 200.000 euro gaan kosten.

Maar er komen nog andere kosten bij kijken.

“De eerste vlucht naar Mars zal erg gevaarlijk zijn”, zei Musk dinsdag. “Het risico op de dood is hoog – laten we er niet omheen draaien.”

De ondernemer vertelde over zijn kolonisatieplannen op het 67e International Auronautical Congress in de Mexicaanse stad Guadelajara. Musk voegde eraan toe dat hij geen kinderen mee zou sturen op de missen. “Kortom: ben je bereid om te sterven? Als dat ok is, dan ben je een kandidaat om te gaan.”

The Martian Aidan Monaghan 20th Century Fox

Matt Damon als op Mars gestrande astronaut Mark Whatney in The Martian. Foto: Aidan Monaghan/20th Century Fox

De eerste stappen van de mensheid op Mars zullen geen peuleschil zijn. De Marsmannetjes zullen te stellen hebben met straling, zonnestormen, een lagere zwaartekracht, intense kou en zelfs een giftige bodem. Maar volgens Musk is dat het allemaal waard.

“Dit gaat niet zozeer over wie er eerst gaat”, zei hij. “Wat er echt toe doet is zo snel mogelijk een zelfvoorzienende samenleving creëren op Mars. Het gaat om de bescherming van leven en zorgdragen dat de voortzetting van ons bewustzijn niet onderbroken wordt, wat enorm belangrijk is.”

Afgezien van het feit dat je onderdeel zou zijn van de kolonistatie van een buitenaardse planeet en de mensheid zou redden van een mogelijk uitsterven, is een bijkomende plus het feit dat de reis naar Mars een ‘ongelofelijk avontuur’ zou zijn.

“Ik denk dat dit het meest inspirerende is dat ik me kan voorstellen”, schetste Musk. “Het leven behoort om meer te draaien dan alleen alledaagse problemen oplossen. Je moet, als je wakker wordt, enthousiast zijn over de toekomst, geïnspireerd zijn, en willen leven.”

 

Het bericht Elon Musk: ‘Bereid om te sterven? Dan ben je kandidaat voor de reis naar Mars’ verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Elon Musk: ‘Bereid om te sterven? Dan ben je kandidaat voor de reis naar Mars’
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen