De gemeenteraad van Amsterdam verklaart de oorlog aan Airbnb: ‘See you in court’

De gemeenteraad van Amsterdam is klaar met de starre houding van Airbnb. Het Amerikaanse bedrijf weigert mee te werken aan het opsporen van illegale hotels.

“Als Airbnb niet over de brug komt, zeg ik: see you in court”, zegt SP-raadslid Erik Flentge tegenover NRC Handelsblad. PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman sluit een verbod niet uit.

Het verhuren van appartementen in de hoofdstad via sites als Airbnb is de afgelopen jaren geëxplodeerd, en daardoor is ook de overlast toegenomen. Er zijn steeds meer verhalen van klagende buurtbewoners die het gehad hebben met de dronken, luidruchtige toeristen. Ook zou Airbnb ervoor zorgen dat er minder koopwoningen beschikbaar zijn – en de huizenmarkt in steden als Amsterdam is al ongelooflijk krap.

Officieel mogen aanbieders een woning maximaal zestig dagen per jaar verhuren aan maximaal vier gasten tegelijk. In de praktijk houden veel aanbieders van woningen zich niet aan die regel.

Volgens de website Insideairbnb.com worden er zo’n 14.000 woningen aangeboden in Amsterdam. In een kwart van de gevallen gaat het niet om particulieren die een centje willen bijverdienen, maar om een verhuurder die meerdere woningen aanbiedt via Airbnb.

Hogere boetes

De gemeente verhoogde onlangs de boete voor inwoners die hun woning op illegale wijze verhuren als hotel van 13.5000 euro naar 20.500 euro. Maar om illegale hotels in de hoofdstad echt aan te pakken, heeft Amsterdam de hulp van Airbnb nodig. Het Amerikaanse bedrijf wil de gemeente echter niet vertellen welke verhuurders de regels overtreden.

“We willen Amsterdam anonieme informatie geven die ze nodig hebben om geïnformeerde beslissingen te nemen, waarbij we de privacy van verhuurders en gasten beschermen”, liet Airbnb onlangs weten.

Airbnb praat al maanden met het Amsterdamse college over een nieuwe samenwerkingsovereenkomst om illegale verhuur te bestrijden. “Hoe de verhuurdienst dat gaat doen, is onderwerp van gesprek en dat voeren we met elkaar en niet via de media”, zei wethouder Laurens Ivens van Wonen deze zomer.

Maatregelen Airbnb

Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat de bal bij Airbnb ligt. “De stad heeft alles gedaan wat in haar macht ligt. Nu moet Airbnb zijn platform vrijwaren van illegale adressen”, aldus D66-raadslid Reinier van Dantzig.

Een optie is om een woning die het maximum van zestig dagen verhuur heeft bereikt, automatisch uit de zoekresultaten te verwijderen. “Het illegale aanbod moet van hun site”, vindt SP’er Flentge, die een gang naar de rechter niet uitsluit.

LEES OOK: Neem een kijkje bij 14 van de meest luxe kastelen in Europa die je kunt huren via Airbnb

Het bericht De gemeenteraad van Amsterdam verklaart de oorlog aan Airbnb: ‘See you in court’ verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: De gemeenteraad van Amsterdam verklaart de oorlog aan Airbnb: ‘See you in court’
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen