Camiel Eurlings moet met zijn ex-vriendin om tafel om de mishandeling uit te praten

Oud-minister en IOC-lid Camiel Eurlings moet via een bemiddelingstraject een oplossing zien te vinden voor een conflict met zijn ex-vriendin. Tot dit zogenoemde mediation-traject heeft het Openbaar Ministerie in Haarlem besloten na wederzijdse aangiften van Eurlings en zijn voormalige vriendin.

Het OM zei woensdagavond dat voldoende bewijs is gevonden voor een “eenvoudige mishandeling” in de zomer van 2015 en dat Eurlings daar buiten de rechter om in een zogeheten OM-zitting voor kan worden bestraft.

Voor de tegenaangifte van Eurlings aan het adres van zijn ex-vriendin wegens smaad en een poging tot afpersing is volgens een woordvoerster van het OM geen bewijs gevonden.

Het verloop van het onafhankelijke bemiddelingstraject, waar beide partijen op vrijwillige basis aan kunnen meedoen, wordt in een later stadium in de OM-zitting beoordeeld. Volgens het OM is dat gebruikelijk in zaken rond huiselijk geweld.

Komen de partijen er niet uit, dan kan het OM eventueel een straf opleggen, zoals een boete of een taakstraf. Daartegen kan een verdachte wel in beroep bij de rechter.

De mishandeling vond plaats in juli 2015 in Valkenburg. De ex-vriendin deed daarvan pas in december vorig jaar aangifte. De lijst met verwondingen loog er niet om: oogletsel, gescheurde oorlellen en een gebroken elleboog.

Kroonprins CDA

De inmiddels 43-jarige Eurlings gold jarenlang als de kroonprins van het CDA. Hij werd op jonge leeftijd gemeenteraadslid in Valkenburg, kwam later in de Tweede Kamer en zat in het Europees Parlement. Van 2007 tot 2010 was hij minister van Verkeer en Waterstaat.

Hij vertrok uit de politiek om een gezin te stichten met zijn toenmalige vriendin, maar amper een jaar later was de relatie voorbij. Daarop ging hij aan de slag bij luchtvaartmaatschappij KLM, waar hij in 2013 werd benoemd tot president-directeur.

Hij had nog geen anderhalf jaar de leiding in handen toen hij door de raad van commissarissen werd weggestuurd. Zij zagen geen heil meer in het aanblijven van Eurlings, omdat hij niet goed zou liggen bij een deel van het personeel en te vaak onzichtbaar zou zijn. In juni 2015 had Eurlings een nieuw baantje als niet-uitvoerend bestuurder bij zakenreisagent American Express Global Business Travel. Ook is hij sinds 2013 lid van het Internationaal Olympisch Comité.

Bemiddeling werkt

Eurlings laat via zijn woordvoerder weten dat hij “constructief en welwillend’’ zal meewerken aan de bemiddelingspoging. Verder is hij “opgelucht dat aan een lange periode van onzekerheid nu een einde lijkt te zijn gekomen’’. De oud-minister van het CDA benadrukt dat hij tot nog toe “alle medewerking aan het onderzoek heeft gegeven” en volgens afspraak niet de publiciteit heeft opgezocht.

Volgens de Mediatorsfederatie Nederland lenen uit de hand gelopen ruzies en huiselijk geweld zich “uitstekend” voor bemiddeling. Voorzitter Maarten de Haas stelt dat experimenten in de afgelopen jaren tot dusver succesvol geweest. “Het OM, de politie, Slachtofferhulp en de daders en slachtoffers zelf ervaren de uitkomsten als positief”, aldus De Haas.

“Voor slachtoffers is de gebeurtenis beter te accepteren als de zaak is uitgepraat. De kwestie-Eurlings is typisch een geval in de relationele sfeer waarbij mediation kan helpen.”

Het bericht Camiel Eurlings moet met zijn ex-vriendin om tafel om de mishandeling uit te praten verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Camiel Eurlings moet met zijn ex-vriendin om tafel om de mishandeling uit te praten
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen