Britten houden contant geld achter na de Brexit en dat is een ‘slecht teken’ voor de economie

Britten houden steeds meer contant geld vast en dat is volgens onderzoek van Pantheon Macroeconomics een zorgelijk teken voor de Britse economie na de Brexit.

Uit de ‘Pantheon’s UK Economic Monitor’ blijkt dat de hoeveelheid geld die in omloop is in de vorm van bankbiljetten en munten, fors is toegenomen in de bijna drie maanden sinds de Britten voor uittreding uit de EU stemden.

De groei van jaar tot jaar van de hoeveelheid geld in Groot-Brittannië is duidelijk gestegen, van 5,5% in december vorig jaar tot 8,3% in augustus. Uit de laatste vrijgegeven statistieken van The Bank of England eerder in september blijkt dat de hoeveelheid cash zal blijven toenemen.

Hier is de grafiek:

narrow money sept 19

Foto: bron Pantheon Macroeconomics

In reactie op die stijging zeggen vooral critici van The Bank of England dat de bank in augustus een grote fout heeft gemaakt door de rente op een laagterecord van 0,25% te zetten en met een nieuwe ronde van kwantitatieve geldverruiming te komen. Zo verwoordt hoofdeconoom Samuel Tombs van Pantheon dat in zijn onderzoek:

“Deze sterke groei versterkt de beschuldigingen dat The Monetary Policy Committee in augustus een grote beleidsfout heeft gemaakt door de rente te verlagen en opnieuw te beginnen met een programma van kwantitatieve geldverruiming. Critici wijzen erop dat de geldvoorraad niet is opgenomen in het inflatie-rapport van augustus en ook niet in de notulen van de vergadering van The Monetary Policy Committee in september.”

Anderen stellen juist dat de toename van de geldhoeveelheid een teken is dat de Britse economie het goed doet sinds de Brexit, samen met de beter dan verwachte cijfers over diensten, productie en de bouwsector in de afgelopen maanden. Maar volgens Pantheon klopt er weinig van die redenering:

“Zoals de grafiek hierboven laat zien, nam de geldhoeveelheid toe toen de economie in 2008 in een recessie terechtkwam. Ook bij de millennium-wisseling nam de groei van de geldhoeveelheid toe vanwege de angst dat electronische betaalsystemen het zouden begeven door de bug ‘Y2K’. Oftewel niet groei, maar onzekerheid is de oorzaak van de toenemende vraag naar contant geld.

Het is erg onwaarschijnlijk dat het toeval is dat de sterke groei van de geldhoeveelheid tegelijkertijd komt met een terugval van het producenten- en consumentenvertrouwen en het pessismisme over de vooruitzichten van de Britse economie sinds de stembusgang in juni over de Brexit. De toename van de geldhoeveelheid hield ook gelijke tred met de duikvlucht van de pond, die altijd een barometer is geweest voor het vertrouwen van investeerders in de vooruitzichten van de Britse economie.”

Aan de andere kant hebben mensen juist veel minder de neiging geld vast te houden in tijden van economische voorspoed. Pantheon haalt daarbij aan dat de vraag naar contant geld een laagterecord bereikte tijdens de piek van het economisch herstel halverwege 2014. Hier is de grafiek waar Tombs en zijn team naar verwijzen:

narrow money cycle

Foto: bron Pantheon Macroeconomics

Pantheon dat steeds al heeft beweerd dat de Britse economie grote gevolgen gaat ondervinden van de Brexit-stem eindigt met een behoorlijk pessimistische uitspraak:

“We betwijfelen dat de sterke groei van de geldhoeveelheid wijst op economisch herstel. We zien juist het tegenovergestelde: de groeiende behoefte van huishoudens en bedrijven om contant geld achter te houden in plaats van andere activa is een zorgelijk signaal.”

Het bericht Britten houden contant geld achter na de Brexit en dat is een ‘slecht teken’ voor de economie verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Britten houden contant geld achter na de Brexit en dat is een ‘slecht teken’ voor de economie
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen