Beatrix krijgt een half miljoen per jaar na haar aftreden, maar dat is niks vergeleken met Franse oud-presidenten

In 2013 deed Beatrix Wilhelmina Armgard afstand van de troon. Na 33 jaar vond ze het welletjes en gaf ze het stokje door aan haar zoon, Willem-Alexander Claus George Ferdinand.

Sindsdien krijgt Beatrix een “grondwettelijke uitkering”, zoals dat formeel heet. Volgend jaar gaat het om een bedrag van 502.000 euro, bleek dinsdag uit de Rijksbegroting van De Koning. Dat is 13.000 euro meer dan dit jaar.

Op zich geen verrassing, want Beatrix is een zogeheten ‘trendvolger’ van de ambtenaren. Dat houdt in dat de uitkering van Beatrix de wijzigingen in de ambtenarensalarissen volgt. Zitten de ambtenaren jaren op de nullijn, dan ontvangt zij ook niks extra. Krijgen de ambtenaren een bonus, dan kan Beatrix die ook incasseren.

Zo kon het gebeuren dat Beatrix (en ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima) vorig jaar een eenmalig extraatje van 500 euro kreeg. Want de ambtenaren ontvingen dat bedrag als onderdeel van het nieuwe loonakkoord dat werd gesloten met het kabinet.

Volgend jaar krijgen de ambtenaren er iets bij, dus stijgt de uitkering van Beatrix ook. Reden voor RTL Nieuws om met enige hoon te concluderen dat Beatrix de enige gepensioneerde ambtenaar is die niet op haar pensioen is gekort. Beatrix krijgt daarnaast 1 miljoen euro aan onkostenvergoeding, waarvan ze bijvoorbeeld haar meest directe medewerkers moet betalen.

Kosten koningshuis

Over de kosten van de monarchie verschillen de meningen. Voor 2017 staat het koningshuis voor 41,4 miljoen euro in de boeken, een behoorlijk bedrag. Daar staat tegenover dat een koning mogelijk deuren opent op handelsmissies die anders gesloten blijven.

Bovendien kost een gekozen president ook geld, want hij of zij moet voor een deel dezelfde functies vervullen. En oud-presidenten ontvangen vaak net als Beatrix een bijdrage van de staat.

Kijk maar naar Frankrijk. De drie nog levende oud-presidenten kosten de belastingbetaler jaarlijks meer dan 10 miljoen euro, blijkt uit een geheim document dat in handen is van diverse Franse media.

Nicolas Sarkozy, Jacques Chirac en Valéry Giscard d’Estaing hebben onder meer recht op een jaarlijks salaris van 65.000 euro, een gemeubileerd appartement, een auto met twee chauffeurs, zeven vaste medewerkers en twee politieagenten voor hun bewaking. Ook mogen ze gratis reizen per spoor en vliegtuig.

De Franse toezichthouder vindt dat de kosten gierend uit de hand lopen en stelt in het geheime rapport voor om de regelingen voor oud-presidenten tien jaar na het aflopen van de ambtstermijn af te bouwen. Misschien ook een idee voor het Nederlandse koningshuis?

LEES OOK: 10 dingen die je van Máxima kunt leren als je zelf in de spotlights staat

Het bericht Beatrix krijgt een half miljoen per jaar na haar aftreden, maar dat is niks vergeleken met Franse oud-presidenten verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Beatrix krijgt een half miljoen per jaar na haar aftreden, maar dat is niks vergeleken met Franse oud-presidenten
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen